Πολιτιστικό περιοδικό των Γ-Δ-Ε-ΣΤ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Απεράθου

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια δεξιοτήτων», οι μαθητές των Γ-Δ-Ε-ΣΤ τάξεων ασχολήθηκαν με τον τόπο μας και τον πολιτισμό του και δημιούργησαν ένα περιοδικό με θέμα το πολιτιστικό αποτύπωμα της Απειράνθου. Τη σύνταξη- επιμέλεια τεύχους ανέλαβε η εκπαιδευτικός Δέσποινα Δημοπούλου.

Το τεύχος περιέχει απεραθίτικες παροιμίες, παραμύθια, απεραθίτικα κοτσάκια, παραδοσιακά παιχνίδια, κάλαντα και χριστουγεννιάτικα έθιμα. Τα κείμενα γράφτηκαν από τους μικρούς μας αρθρογράφους με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού. Σαφώς δε λείπουν και οι λεπτομερείς περιγραφές από τις επισκέψεις μας στο «Back to the roots», το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Εικαστικών τεχνών του χωριού.

Από την εκδρομή μας στο «Back to the roots»= πίσω στις ρίζες, στο Χαλκί.

Ο κύριος Γιώργος μας σύστησε  μια συμπαθητική γαϊδουρο-οικογένεια, τα προβατάκια, τα γατάκια, τις πάπιες και τις χηνόπαπιες που καθένα είχε το δικό του ξεχωριστό όνομα. Τα παιδιά τάισαν το μωρό γαϊδουράκι που ήταν ακόμα αβάπτιστο και έβγαλαν νερό από το πηγάδι για να δροσίσουν και τα υπόλοιπα γαϊδουράκια.

Τί είναι λοιπόν πολιτισμός; Είναι το αποτύπωμα, η κληρονομιά  που αφήνουμε  οι άνθρωποι στη γη. Μπορεί να είναι υλικός, όπως κτίσματα, αντικείμενα της καθημερινής ζωής ή έργα τέχνης, είναι όμως και άυλος, κάτι μη χειροπιαστό δηλαδή.